Dilekçe Nasıl Yazılır, Dilekçe Yazma Kuralları ve Dilekçe Örnekleri?

Bildiğimiz üzere dilekçe bir isteği veya şikayeti ifade etme biçimlerinden biridir. Daha kullanımı sürmekte olan dilekçe formu okullar, kamu kuruluşları ve özel sektörlerde daha çok kullanılıyor. Bizde sizler için oldukça önemli olan dilekçe yazma konusunu ele alacağız. Bu konumuzda dilekçe nasıl yazılır ? dilekçe örnekleri ve dilekçe yazım kuralları hakkında bilgiler vereceğiz. Dilekçe konusunda daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam edin.

Dilekçe Nedir ?

Aslında bir çoğumuz hatta hepimiz biliyoruzdur dilekçenin ne olduğunu. Yinede kısaca ifade etmek gerekirse dilekçe, daha çok resmi kurumlarda olmak üzere dilek, şikayet ve istek yazılarıdır. Dilekçe bir çok alanda kullanımaktadır. Okullarda, adli binalarda, belediyelerde, kamu kuruluşlarında ve iş dilekçeşi gibi bir çok alanda dilekçe yazımı devam etmektedir. Bu yüzden sizde yapabileceğiniz bir şikayet, istek veya dilek için dilekçe yazılışını bilmeniz gerekmektedir. Peki dilekçe nasıl yazılır ? Dilekçe yazarken nelere dikkat edilmeli?

Dilekçe Yazma (Yazım) Kuralları

  1. Sorun hangi kurumu ilgilendiriyorsa onahitap edilerek başlanmalıdır.
  2. Nesnel olunmalıdır.
  3. Hiyerarşik düzene dikkat edilmelidir.
  4. Yer ve tarih belirtilmelidir.
  5. Çizgisiz beyaz kâğıt kullanılmalıdır. Kâğıdın arka yüzüne geçilmemeli, çok gerekliyse ikinci kâğıt kullanılmalıdır.
  6. Bilgisayarla ya da daktiloyla yazılmalı; el yazısı kullanılması halinde yazının kitap harfleriyle,açık, okunaklı olmasına özen gösterilmelidir. Bilgisayarda hazırlanan dilekçe 12 punto büyüklüğünde ve Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Yazı koyu olmayan standart siyah renkte olmalıdır.
  7. Ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanılmalıdır.
  8. İstenen şey yasalara uygun olmalı; yasal çerçeve kesinlikle aşılmamalıdır. Bir şikâyet sözkonusuysa sorun mutlaka belgelere ve tanıklara dayandırılarak açıklanmalıdır.
  9. Sorun/durum ya da dilek kısa ve açık olarak ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılara ve kişiselliğe yer verilmemelidir.
  10. Dalkavukluğa ve yalvarmacılığa asla yer verilmemelidir.
  11. Doğru, düzgün, özenli ve temiz bir Türkçeyle yazılmalıdır.
  12. Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
  13. Dilekçe mutlaka imzalanmalıdır.
  14. Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir.
  15. Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda “ekler” başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır.
  16. Genel kısaltmalar dışında kısaltma kullanılmaz.
  17. Dilekçe yalnızca makamlara hitaben yazılır. Kişilere hitaben dilekçe yazılmaz.
  18. Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder.Vatandaşlar yalnızca arz eder.
  19. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.

Yukarıda dilekçe yazımı ile ilgili kurallar verilmiştir. Yukarıdaki kurallar dilekçe biçimine göre değişiklik gösterebilir. Okul, adli ve hastane gibi. Eğer bu konu hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, dilekçe yazımı hakkında bütün bilgilere ulaşmak istiyorsanız hemen tıklayın.

2021 Güncel ve Yeni Dilekçe Örnekleri


Konu hakkındaki Soru, Öneri ve Görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Güncel Personel, Memur ve İşçi alımı haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza ulaşmak için TIKLAYIN!

ALAKALI YAZILAR


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir