Hollanda Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Hollanda Çalışma İzni Nasıl Alınır? Bu bölüm, AB veya AEA’dan değilseniz, Hollanda’ya vize gereksinimlerine yakından bakmaktadır. Farklı vize türleri kalış amacınıza bağlı olduğundan, durumunuz hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanız gerekecektir.
Bu bölümün kapsadığı bir diğer husus, Hollanda vizesi için masraflar ve ücretlerdir. Yine, ödenen toplam tutar konaklamanızın amacına bağlı olacaktır. Genellikle, ücretler yüksek değildir. Bununla birlikte, serbest meslek vizesi seçerseniz, başvurunuz için 1.300 EURO’nun (1.500 USD) üzerinde ödeme yapmanız gerekecektir.
Çalışma İzinleri ve Vizeler
Hollanda’da yaşamak ve çalışmak için ihtiyacınız olan çalışma izni ve çalışma vizesi türü, geldiğiniz ülkeye bağlıdır. Ancak, yatırımcı veya girişimci değilseniz, çalışma izni veya çalışma vizesi için kendiniz başvurmanıza gerek yoktur. Başvuru süreci, ülkede ev sahibiniz olarak hareket eden işverenin sorumluluğundadır.
Hangi Belgelere İhtiyacınız Var?
Becerilerinize ve nereli olduğunuza bağlı olarak bunların hepsine veya bir kombinasyonuna ihtiyacınız olabilir. Tüm başvurular Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Dairesi (IND) tarafından işleme alınır. Gerekli belgelerin İngilizce, Felemenkçe, Almanca veya Fransızca olarak sunulması ve yasallaştırılması gerekir. Süreç karmaşık ve kafa karıştırıcı olabileceğinden, en iyi uygulama yerel uzmanlığa sahip profesyonellerin yardımına güvenmektir. Hollanda’da çalışmak için taşınırken ihtiyaç duyabileceğiniz üç belge vardır. Bunlar:
- Çalışma izni.
- Oturma izni.
- Uzun süreli vize (Machtiging tot Voorlopig Verblijf veya MVV)
Hollanda’da çalışmak için çeşitli belgeler gerekebilir. Önemli olan belgeler şunlar:
- Geçerli bir pasaport veya kimlik kartı: Hollanda’da çalışmaya başlamak için, geçerli bir pasaport veya kimlik kartına sahip olmanız gerekir.
- Çalışma izni: Hollanda’da çalışmak için, çalışma izni almanız gerekebilir. Bu, çalışmaya başlamadan önce, Hollanda İşyeri Açma ve İşyeri İşletme Dairesi (IND) tarafından verilen bir belgedir. Bu belge, hangi ülkeden geldiğiniz ve hangi tür bir işte çalışmayı planladığınız gibi bilgileri içerir.
- İşyeri açma lisansı: Eğer Hollanda’da bir işyeri açmayı planlıyorsanız, bir işyeri açma lisansı almanız gerekebilir. Bu lisans, işyerinizin türüne ve yerine göre değişebilir.
Hollanda’da çalışmaya başlamak için gerekli olan belgeler, ülkeler arasında değişebilir. Bu nedenle, Hollanda’da çalışmayı planlıyorsanız, Hollanda’daki göçmenlik bürosu veya İşyeri Açma ve İşyeri İşletme Dairesi (IND) gibi resmi kurumlardan bilgi alarak, gerekli belgeleri edinmeniz tavsiye edilir.
Hollanda Çalışma İzni Uygunluğu
Çoğu durumda, çalışmak için Hollanda’ya taşındığınızda, bir çalışma iznine (bazen TWV olarak anılır) ihtiyacınız olacaktır. Bunun tek istisnası, yüksek vasıflı bir göçmen vizesine başvuruyor olmanızdır. Bu durumda ek bir çalışma iznine ihtiyacınız yoktur.
Hollanda Çalışma İzni Başvuru Formu
Hollanda çalışma izni başvuru formu işvereniniz tarafından doldurulacak ve teslim edilecektir. Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini size söyleyeceklerdir.
Hollanda için Oturma İznine ihtiyacınız var mı?
AB/AEA üyesi ülkelerden veya İsviçre’den olmayan tüm vatandaşların Hollanda’da kalabilmeleri için oturma izni almaları gerekir. Nasıl ve ne zaman başvurmanız gerektiği, uzun süreli vizeye ihtiyacınız olup olmadığına bağlıdır.
Çoğu durumda hem çalışma hem de oturma iznine ihtiyacınız olacaktır. GVVA veya Tek İzin olarak adlandırılan her ikisi için ortak bir başvuruda bulunabilirsiniz. Serbest meslek sahibi değilseniz, oturma izninizle işvereninizin ilgileneceğini lütfen unutmayın.
Hollanda için Uzun Süreli Vizeye ihtiyacınız var mı?
Geçici kalış izni veya MVV olarak da bilinen uzun süreli Hollanda vizesi, yalnızca belirli ülkelerin vatandaşları için gereklidir. Aşağıdaki ülkelerin vatandaşıysanız, Hollanda’da kalmak için vizeye ihtiyacınız yoktur:
- AB/AEA üyesi ülkeler
- Andorra
- Avustralya
- Kanada
- Japonya
- Monako
- Yeni Zelanda
- San Marino
- Güney Kore
- İsviçre
- Amerika Birleşik Devletleri
- Vatikan
Diğer muafiyetler, başka bir Schengen Bölgesi ülkesi için oturma iznine sahip olmayı veya bir AB/AEA ülkesi vatandaşı olan bir aile üyesiyle yaşamayı içerir.
Uzun Süreli Vize Başvurusu
Hollanda’da MVV’ye başvurmanın iki yolu vardır: Bir elçilik veya konsoloslukta kendiniz yapmak veya ev sahibinizin sizin adınıza başvurmasını sağlamak. Konaklamanızın amacı, başvururken izlemeniz gereken yaklaşımı belirler.
Hollanda’da uzun süreli vize alabilmek için bir sivil entegrasyon sınavına girmeniz gerekebilir. Hollanda toplumu hakkındaki bilginizi ve Hollandaca dil becerilerinizi (konuşma ve okuma) test eder. Sınava girmenin maliyeti 150 EUR’dur (175 USD).
Hollanda Çalışma Vizesi Maliyeti
Vize başvurunuzun maliyeti, ne tür bir vize için başvurduğunuza bağlıdır. Genellikle bir çalışma vizesinin maliyeti 300 EUR’yu (330 USD) geçmez.
Hollanda iş vizesi
Ülkeye iş amacıyla girmek için kısa süreli (c tipi) vizeniz varsa, Hollanda’da iş amacıyla 90 güne kadar kalabilirsiniz. AB veya AEA vatandaşıysanız, İsviçre’denseniz, bir Schengen Bölgesi ülkesinin vatandaşıysanız veya oturma izniniz/uzun süreli vizeniz varsa, Hollanda’ya iş amacıyla girmek için kısa süreli vizeye ihtiyacınız yoktur.
Gürcistan Asgari Ücret Ne Kadar?
Yurtdışında Çalışmak Yurtdışında İş Bulmak
Suudi Arabistan İş İlanları İşçi Alımı